Koffieketen Starbucks voegt een nieuwe zoetstof toe aan het assortiment. In bijna 9.000 vestigingen in de VS en Canada liggen vanaf dinsdag zakjes van het merk Nature Sweet, een zoetstof met stevia als basis.
Stevia is een natuurlijke suikervervanger die vooral bekendstaat om zijn bittere nasmaak. Daarom heeft het bedrijf achter Nature Sweet er een andere zoetstof aan toegevoegd: monk fruit, de vrucht van de Chinese klimplant Luo han guo.
Het eindresultaat is een vervanger van suiker die bijna geen calorieën bevat. Een zakje Nature Sweet van 2 gram is even zoet als twee theelepels kristalsuiker.
“Dit is Starbuck’s eerste caloriearme zoetstof die gebaseerd is op Stevia”, zegt Nick DeJulio van de koffieketen in een persbericht. “Hiermee spelen we in de op de behoefte van de klant om de inname van calorieën te beperken zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.”
Suikertaks
Starbucks is net als veel andere voeding- en drankbedrijven op zoek naar alternatieven voor toegevoegde suikers, dat als de oorzaak van het toenemende overgewicht in veel westerse landen wordt gezien. Groot-Brittannië voerde onlangs een belasting op suiker in. Onder meer België, Frankrijk, de Scandinavische landen en Mexico gingen de Britten voor.
Coca-Cola besloot dit voorjaar om het ontwerp van de verpakkingen aan te passen, om de suikervrije varianten van de frisdrank beter in de markt te zetten als 'gezonde' optie. Coca-Cola Zero heet voortaan Coca-Cola Zero Sugar, en de receptuur is gewijzigd zodat de smaak dichter bij die van het origineel komt.
Negatief imago
Starbucks had zijn eigen dilemma: klanten laten kristalsuiker vaker links liggen, maar zoetstoffen als Splenda en Equal zijn vaak ook geen optie. Die worden, net als bijvoorbeeld aspartaam, gezien als te kunstmatig.
Dus kiest de koffieketen voor een suikervervanger die gebaseerd is op stevia, een stof die wordt gewonnen uit het blad van de steviaplant en 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker.
Starbucks heeft op dit moment geen plannen om de zakjes stevia ook in Nederlandse vestigingen te introduceren, laat een woordvoerder aan Business Insider weten.
Omstreden zoetstof
Toch kleeft er ook aan stevia een omstreden geschiedenis. In 1991 verbood de Amerikaanse waakhond FDA het gebruik van stevia in voedingsmiddelen, omdat uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat het giftige stoffen zou bevatten. De Europese Commissie besloot daarop stevia ook te verbieden.
Pas in 2008 werd het Amerikaanse verbod opgeheven, Europa volgde in 2011. Stevia is een goedgekeurde stof in de Europese Unie en heeft daarom een E-nummer gekregen: E960.
Volgens het Voedingscentrum kun je producten met stevia veilig eten en drinken. "Bij een normaal eetpatroon krijg je niet te veel stevia binnen. Om over de aanvaardbare dagelijkse hoeveelheid heen te gaan zou je meer dan 3 liter light-frisdrank met stevia per dag moeten drinken", aldus het Voedingscentrum.
Alleen die bittere nasmaak. Dat blijft voor veel mensen een struikelblok.